Alder og regler for HD og AD

Alder og regler for HD og AD


HD

Hofteledsdysplasi er en lidelse, som især ofte ses hos store hunderacer. Lidelsen skyldes, at lårbenshovedet ikke sidder i normalt i hofteskålen.


Årsagen til HD kendes ikke med sikkerhed, da sygdommen kan være arvelig betinget. Men også overfodring, for meget motion, spring, bevægelse på trapper under opvæksten, vokseværk eller andre miljøfaktorer kan være afgørende for, om en hund udvikler HD.Almindelige tegn på HD er, at hunden har svært ved at rejse sig eller viser tegn på ømhed i bagkroppen når den har motioneret i længere tid.


Hvis man har mistanke om, at hunden lider af HD, bør man kontakte dyrlægen der via en røngten undersøgelse kan konstatere om hunden har Hofteledsdysplasi. Det er ikke altid at begge hofteled er angrebet af HD, men i langt de fleste tilfælde er lidelsen i begge hofter.


HD er en kronisk sygdom, der ikke kan helbredes, men via en operation er det muligt at mindske hundens smerter med succes.


HD røngten billeder bedømmes efter en skala på 5 trin med betegnelserne A, B, C, D og E.

A og B er det bedste, hvor lårbenshoved og hofteskål passer optimalt sammen.  Ved bedømmelsen lægges også vægt på slaphed i leddet, på leddets form og på evt. ændringer der kan stamme fra slidgigt.


I DRC/DHSK er det kun hunde med maksimalt B der må indgå i avl, hvorfor  85 % af de undersøgte hunde er avlsgodkendt i løbet af de 7 år.HD og DRC/DHSK

I DRC/DHSK skal alle racer der efter standarden er over 45 cm. være undersøgt for HD, og AD  inden den bruges i avl.


Kun hunde med HD status A eller B må bruges i avl. Hunde med C, D eller E status status må ikke indgå i avl. Det vil sige kun afkom hvor begge forældres HD-status er fra A eller B kan stambogføres.

Hunden skal være fyldt 12 måneder inden den undersøges for HD. I DRC/DHSK anbefales at hunden er udvokset inden undersøgelsen foretages, derfor anbefales at hunden er 1½ til 2 år når den undersøges for HD.


Inden hunden røngten fotografers for HD, rekvireres et diagnosekort ved henvendelse til Lone Andersen, Grimstrupvej 17, 4930 Maribo, eller det kan hentes fra hjemmesiden www.dhsk.dk.


Inden røngten fotografering skal dyrlægen aflæse hundene ID-nummer ( tatovering eller chip) der skal påføres diagnosekortet og indfotograferes på røngten billedet.


Ved røngten fotograferingen skal hunden have fået et afslappende medicin (være sederet) eller bedøvet under optagelsen, så det sikres hundens muskler er så afslappet som muligt, hvorved der er den bedste mulighed for, at få et retvisende resultat af undersøgelsen.


Røngten billeder, stambog /resultatbog, diagnosekort og gebyr indsendes til Lone Andersen, Grimstrupvej 17, 4930 Maribo. Gebyr for bedømmelse af røngten billeder for HD  og AA er 400,00  kr. pr. hund, indsættes på Reg. Nr. 1551 Konto nr. 4589971


Efter bedømmelse sendes billederne retur til ejeren af hunden.


Spørgsmål om praktiske oplysninger kan rettes til bestyrelsen i DRC/DHSK.


DRC/DHSK godkender HD diagnoser stillet af dyrlæger anerkendt i Den Danske Dyrlægeforening, der er tilknyttet anerkendte stambogførende klubber i Danmark. Såfremt diagnosen er stillet af en dyrlæge i udlandet, kan den stillede diagnose anerkendes, hvis de Danske regler for dyrlægepraksis samt HD røngten undersøgelse er overholdt.AD

Albueleds-dysplasi er ligesom HD en lidelse der både kan være arvelig, eller som kan skyldes forskellige miljøfaktorer.


Hvis albueledet udvikles unormalt kan det give forskellige lidelser, som kan udvikle en smertefuld slidgigt, ligesom hunden kan have vanskeligt ved at bevæge leddene.


Symptomerne på AD, der ofte begynder når hunden er 4 – 5 måneder, er stivhed i forbenene. Hvis begge albuer er angrebet kan der gå nogen tid inden lidelsen opdages, men typisk bliver hundens bevægelser stive, og forpoterne kan være drejet let udad.


Hidtil har det ikke været et krav at hunde undersøges for AD, men de seneste år har et stigende antal valgt både at undersøge hunden for HD og AD.


Albueleds-dysplasi bedømmes efter følgende skala:

0: Fri for  albueleds-dysplasi

1. Svag grad af  albueleds-dysplasi

2. Middel grad af albueleds-dysplasi

3. Svær grad af albueleds-dysplasiAD og DRC/DHSK

I DRC/DHSK skal alle store racer og være undersøgt for HD, og AD  inden den bruges i avl.

Kun hunde  med AD status 0-0 må bruges i avl. Hunde med 0-1, 1-1, 2-2 eller 3-3 må ikke indgå i avl. Det vil sige kun afkom hvor begge forældres AD-status er fri for Albueledsartrose kan stambogføres.

Hunden skal være fyldt 12 måneder inden den undersøges for AD.


Inden hunden røngten fotografers for AD, rekvireres et diagnosekort ved henvendelse til Lone Andersen, Grimstrupvej 17, 4930 Maribo, eller det kan hentes fra hjemmesiden www.dhsk.dk.

Inden røngten fotografering skal dyrlægen aflæse hundene ID-nummer ( tatovering eller chip) der skal påføres diagnosekortet og indfotograferes på røngten billedet.


Ved røngten fotograferingen skal hunden have fået et afslappende medicin (være sederet) eller bedøvet under optagelsen, så det sikres hundens muskler er så afslappet som muligt, hvorved der er den bedste mulighed for, at få et retvisende resultat af undersøgelsen.


Røngten billeder, stambog /resultatbog, diagnosekort og gebyr indsendes til Lone Andersen, Grimstrupvej 17, 4930 Maribo. Gebyr for bedømmelse af røngten billeder for HD  og AD er 400,00  kr. pr. hund., der skal indbetales på Reg. Nr. 1551 Konto nr. 4589971


Efter bedømmelse sendes billederne retur til ejeren af hunden. Spørgsmål om praktiske oplysninger kan rettes til bestyrelsen i DRC/DHSK.


DRC/DHSK godkender AD diagnoser stillet af dyrlæger anerkendt i Den Danske Dyrlægeforening, der er tilknyttet anerkendte stambogførende klubber i Danmark. Hvis diagnosen er stillet af en dyrlæge i udlandet, kan diagnosen anerkendes, hvis de Danske regler for dyrlæger og HD undersøgelse er overholdt

Historien om den hvide schæfer


Af Frank Sørensen, DHSK september 2006

Hvide schæfere har altid været kendt, som født i kuld blandt farvede hvalpe, men har været betragtet som fejlfarvede og blev ofte aflivet eller solgt uden stamtavle.